På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Rot- och rutavdrag – att tänka på vid årsskiftet

Har du utfört rot- eller rutarbete i slutet av året? Då finns det en del saker du bör tänka på för att din begäran om utbetalning ska bli rätt.

Från och med 1 januari 2016 gäller nya regler för rot-och rutavdrag. Det innebär att de som har köpt rot- eller rutarbete i slutet av år 2015 måste tänka på vilken sida av årsskiftet arbetet betalas. Du och köparen måste också tänka på när arbetet utförs.

Rot- och rutarbetet ska vara betalat

Rot- och rutarbetet ska vara fakturerat och betalat under 2016 för att skattereduktionen ska räknas på beskattningsåret 2016. Det är alltså datumet när köparen betalar för arbetet som styr vilket beskattningsår avdraget hamnar på. Arbetet måste också utföras senast den 31 januari 2017.

För rotarbeten kan köparen få rotavdag med 30 procent av arbetskostnaden.

För rutarbeten är det maximala rutavdraget begränsat till 25 000 kronor för de köpare som inte har fyllt 65 år vid ingången av året. För den som har fyllt 65 år vid ingången av året gäller 50 000 kronor.

Maxbeloppet för rot- och rutavdraget är totalt 50 000 kronor per köpare och år.

Rot- och rutavdrag - att tänka på innan årsskiftet
Skatteverket

Till toppen