På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

EMCS (Excise Movement and Control System)

EMCS är ett elektroniskt system som ska användas då alkohol-, tobaks- och energiprodukter transporteras under skatteuppskov till en behörig mottagare i annat EU-land samt vid export till ett land utanför EU:s punktskatteområde.

Från och med 1 april 2014 måste EMCS även användas vid nationella transporter.

Nyheter

Flyttningar inom Sverige från och med 1 april 2014

Alkohol- och tobaksvaror

EMCS ska från och med 1 april 2014 även användas vid flyttningar av alkohol- och tobaksvaror under skatteuppskov som äger rum inom Sverige.

Ändringen innebär att du alltid måste utfärda ett elektroniskt administrativt dokument (e-AD) i EMCS för flyttningar som ska göras under skatteuppskov från skatteupplag eller från en importplats, oavsett var mottagaren befinner sig. Det gäller även flyttningar av varor mellan dina egna skatteupplag eller till en direkt leveransplats.

Energiprodukter

EMCS ska från och med 1 april 2014 även användas vid import av energiprodukter under skatteuppskov.

Ändringen innebär att du alltid måste utfärda ett elektroniskt administrativt dokument (e-AD) i EMCS för flyttningar som ska göras under skatteuppskov från en importplats, oavsett var mottagaren befinner sig.

Nytt system för hantering av administrativa ledsagardokument
Skatteverket

Till toppen