På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Jag förstår
Meny
Logotyp, till startsidan

Arbetsgivardeklarationer

Här kan du läsa mer om när du som arbetsgivare ska lämna och hur du fyller i en arbetsgivardeklaration.

Viktig information!

Arbetsgivaravgifterna för anställda födda 1991 eller senare ändras från 1 juni 2016. I instruktionerna kan du läsa om aktuella regler och hur du ska redovisa.

Är du arbetsgivare ska du lämna arbetsgivardeklaration om du varit skyldig att betala arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag. Du ska också lämna arbetsgivardeklaration om du har gjort skatteavdrag utan att vara skyldig att göra avdrag. Avdragen skatt, även på ränta, ska du alltid redovisa i en arbetsgivardeklaration.

Om du är registrerad som arbetsgivare lämnar du normalt arbetsgivardeklaration varje månad. Arbetsgivare kan i vissa fall få en så kallad säsongsregistrering, t.ex. om lön eller arvoden bara betalas ut en gång per år. Om du som privatperson är arbetsgivare och är skyldig betala arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag får du redovisa arbetsgivaravgifter och skatteavdrag i en förenklad arbetsgivardeklaration.

Arbetsgivardeklarationen avser hela företaget. Det innebär att du bara ska lämna en  en arbetsgivardeklaration även om du bedriver olika verksamheter, så länge som verksamheterna ingår i ett företag.  

Tumregel: Om du har fått en deklaration ska du fylla i den och sända in den. En utebliven deklaration kan medföra förseningsavgift och skönsbeskattning. Du lämnar arbetsgivardeklarationen med Skatteverkets e-tjänst Moms- och arbetsgivardeklarationer eller på originalblanketterna som vi skickar ut.

Ombud

Om det är någon annan som hjälper dig med ekonomin kan du använda tjänsten Ombud och behörigheter. Då kan den person du anmält lämna in din preliminära inkomstdeklaration och andra deklarationer samt även ha koll på ditt skattekonto via tjänsten Skattekonto.

Moms- och arbetsgivardeklarationer (skattedeklaration)
Skatteverket

Till toppen