På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Jag förstår
Meny
Logotyp, till startsidan

Rot- och rutarbete

Den som anlitar dig för rot eller rutarbete kan få skattereduktion, så kallat rot- eller rutavdrag för arbetskostnad. Material- och resekostnader i samband med arbetet ger inte rätt till rot- och rutavdrag.

Så här fungerar rot- och rutavdraget

Det är du som utförare som ansöker om rot- och rutavdrag åt din köpare. Efter utfört arbete gör du ett avdrag på arbetskostnaden på fakturan till din kund. Avdraget för rotarbete får vara max 30 procent av arbetskostnaden. För rutarbete kan du dra av max 50 procent av arbetskostnaden. Rot-och rutavdraget är tillsammans på max 50 000 kr per person och år. 

Villkor för avdrag

Köparen måste bo i bostaden och äga den för att få rotavdrag. Du som utförare får inte vara närstående till köparen.

Begär ersättning

Du som säljer arbeten som ger köparen rätt till rot- och rutavdrag kan begära utbetalning från Skatteverket för den summa som köparen får göra rot- och rutavdrag.

Nya regler 2016 

Från och med den 1 januari 2016 gäller nya regler för rot- och rutarbete. Bland annat slopas rutavdrag för matlagning.

Kontakta oss

Längst ner på sidan hittar du våra kontaktuppgifter. Du kan också mejla din fråga som rör rot och rut via vårt formulär.

Ställ en fråga om rot och rutlänk till annan webbplats

Rot- och rutarbete - företag
Skatteverket

Till toppen