På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Jag förstår
Meny
Logotyp, till startsidan

Vad är moms?

Moms eller mervärdesskatt som det också heter är den skatt på varor och tjänster som ska betalas till staten. Momsen är ofta inbakad i priset och inget du behöver tänka på som privatperson. Som företagare däremot ska du redovisa och betala moms för de varor och tjänster som du handlar med.

När du säljer en vara eller tjänst är du i de flesta fall skyldig att lägga på moms på priset. Momsen ska sedan betalas in till Skatteverket (staten). På motsvarande sätt har du rätt att få tillbaka moms för många av de varor och tjänster som du köper in till ditt företag.

Momsen är 25, 12 eller 6 procent av försäljningspriset utan moms. Vilken momssats du ska använda beror på vilken vara eller tjänst du ska sälja. Det finns undantag, vissa varor och tjänster är helt momsfria. 

Betala moms

Om du driver en verksamhet där du handlar med varor eller tjänster i Sverige så är du skyldig att ta ut moms av dina kunder och betala in moms till staten. Momsen är alltså ingen kostnad för dig, det är en skatt som du tar ut av kunden och för vidare till staten. Detta kallar vi för utgående moms.

Få tillbaka moms

I regel har du som bedriver en verksamhet rätt att göra avdrag för den moms som du betalar på inköp till verksamheten. Du får alltså tillbaka moms som du har lagt ut när du köpt en vara eller tjänst. Detta kallar vi för ingående moms.   

När du redovisar och betalar moms är det skillnaden mellan utgående moms och ingående moms som du ska betala in till Skatteverket. Du får bara dra av moms som avser din momspliktiga verksamhet.

Undantag

Det finns många undantag och specifika regler när det gäller moms, därför är det viktigt att kolla upp vad som gäller vid handel med en specifik vara/tjänst. I vissa fall får du till exempel dra av momsen du betalar på dina inköp trots att du inte tar ut någon moms på din egen försäljning. Andra gånger får du inte dra av den ingående momsen eller bara en del av den. När du gör affärer med länder utanför Sverige gäller andra regler.

Om moms

Vad är det för skillnad mellan ingående och utgående moms? Hur ska jag redovisa momsen? (6:27 min)

Momsen - hur fungerar den?
Skatteverket

Till toppen