På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Jag förstår
Meny
Logotyp, till startsidan

Nya regler 2015 för omsättning av elektroniska tjänster

Den 1 januari 2015 ändras momsreglerna för försäljning av elektroniska tjänster, telekommunikationstjänster och sändningstjänster till privatpersoner inom EU.

Ändringen innebär att beskattningen ska ske i det land där köparen är bosatt. Idag beskattas tjänsterna i det land där säljaren är registrerad. Ändringen gäller bara för försäljningar till privatpersoner inom EU.

Vem påverkas av de nya reglerna?

Du som säljer vissa tjänster direkt till privatpersoner i andra länder kan omfattas av de nya reglerna.

Vad innebär de nya reglerna?

Om du säljer elektroniska tjänster, telekommunikationstjänster eller sändningstjänster till privatpersoner i andra EU-länder ska de beskattas i det land där köparen är bosatt. Det är du som säljare som ansvarar för att betala in momsen.

Via Skatteverkets frivilliga e-tjänst Mini One Stop Shop (MOSS), kan du redovisa och betala moms till Skatteverket avseende nämnda tjänster. Skatteverket distribuerar sedan momsen till aktuella länder.

Vilka tjänster omfattas?

De nya reglerna omfattar:

  • elektroniska tjänster, det vill säga olika tjänster som säljs via internet eller andra elektroniska nätverk, till exempel applikationer, tillgång till webbplatser, filmer, böcker, tidningar, programvaror och musik som tillhandahålls on-line
  • telekommunikationstjänster, vilket framför allt är fast och mobil telefoni samt tillgång till internet
  • sändningstjänster, det vill säga olika radio- och tv-program som sänds via radio- eller tv-nät. Om programmen sänds via internet samtidigt som de sänds via radio- eller tv-nätet räknas det också som en sändningstjänst.

Hur vet du att du säljer direkt till en privatperson?

Om det är du som har direktkontakterna med den köpande privatpersonen och det är du som sköter leveransen av tjänsterna, är det vanligtvis du som har sålt tjänsterna direkt till privatpersonen.

Om det finns en eller flera förmedlare mellan dig och den köpande privatpersonen är det vanligtvis inte du som säljer tjänsterna direkt till privatpersonen. Om du till exempel säljer tjänster via en marknadsplats på internet är det förmodligen marknadsplatsen som säljer tjänsten till privatpersonen. Du säljer i så fall tjänsten till marknadsplatsen. Eftersom marknadsplatsen inte är en privatperson omfattas din försäljning inte av de nya reglerna.

Hur vet du att köparen är en privatperson?

Du kan utgå ifrån att din köpare är en privatperson om hon eller han inte har uppgett något VAT-nummer och inte heller på annat sätt visar att hon eller han är en företagare.

Hur vet du i vilket land köparen är bosatt?

Ibland är det svårt att säkert veta var köparen är bosatt. Därför har det införts förutsättningar som förenklar när du ska avgöra i vilket land köparen är bosatt.

  • Om tjänsterna säljs på en särskild plats som kräver fysisk närvaro, till exempel en telefonkiosk eller ett internetcafé, antas köparen bo i det land där exempelvis internetcaféet finns.
  • Om tjänsterna säljs via en fast marklinje, antas köparen vara bosatt där den fasta marklinjen är installerad.
  • Om tjänsterna säljs via mobilnät, antas köparen vara bosatt i det land som framgår av landskoden för det SIM-kort som köparen använder.
  • Om köparen måste använda en dekoder eller ett programkort för att kunna ta emot tjänsterna antas köparen vara bosatt i det land dit dekodern eller programkortet skickas.

Om du inte kan använda någon av dessa förutsättningar måste du ha två olika bevishandlingar som visar var köparen bor. Sådana bevishandlingar kan vara köparens faktureringsadress, IP-adress för köparens dator, bankkortsuppgifter eller andra handlingar om köparen som du har tillgång till.

Vad innebär övergångsbestämmelserna?

Om du har sålt din tjänst innan årsskiftet ska försäljningen hanteras enligt dagens regler. Om du innan årsskiftet får betalt i förskott för en tjänst ska den också hanteras enligt dagens regler, även om din köpare faktiskt får tjänsten efter årsskiftet.

Nya regler 2015 för omsättning av elektroniska tjänster
Skatteverket

Till toppen