På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Jag förstår
Meny
Logotyp, till startsidan

Privatimport av fordon

Med import menas att du köper en vara från ett land utanför EU och att varan transporteras till Sverige antingen direkt eller via ett annat EU-land.  Med EU-land avses en plats inom Europeiska unionens mervärdesskatteområde.

Notera att till exempel Åland inte räknas som EU-land. Om du köper en bil på Åland eller i Norge som du tar till Sverige är det import.

På Transportstyrelsens webbplats kan du läsa mer om hur det går till att importera ett fordon — från det att du anländer till den svenska gränsen till dess att fordonet är körklart.

När du importerar ett fordon till Sverige måste du alltid förtulla det, det vill säga betala tull och moms. Det är Tullverket som är beskattningsmyndighet och det är dit du ska anmäla importen. Du kan läsa mer på Tullverkets webbplats.

Inköp av nya fordon i andra EU-länder

Om du köper en ny bil eller ett annat nytt transportmedel från ett annat EU‑land (t.ex. Danmark eller Tyskland) ska du själv deklarera och betala moms i Sverige. Skatteverket är beskattningsmyndighet. Du kan läsa mer i dokumentet "Moms på nya bilar, motorcyklar, båtar och flygplan".

Privatimport av fordon
Skatteverket

Till toppen