På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Jag förstår
Meny
Logotyp, till startsidan

Moms

Vi betalar alla moms (mervärdesskatt) när vi köper varor och tjänster. Momsen är ofta inbakad i priset och därför inget du behöver tänka på som privatperson. Som företagare däremot ska du redovisa och betala moms till staten.

Redovisa och betala moms

Momsen är alltid 25, 12 eller 6 procent av försäljningspriset utan moms.​

Du ska redovisa din moms i en momsdeklaration, en gång per månad, en gång per kvartal eller en gång per år. Hur ofta du ska redovisa styrs av vilken redovisningsperiod du har.

Läs mer om vilka momsregler som rör dig och ditt företag:

Skatteverket tar över importmomsen från Tullverket

Från och med den 1 januari 2015 ska du som är företagare och momsregistrerad i Sverige, redovisa och betala importmoms till Skatteverket i stället för till Tullverket. Om du inte är momsregistrerad, eller om du är momsregistrerad men importerar en vara som ska användas endast för privat bruk, ska du i stället vända dig till Tullverket.

Registreras för moms

Om du bedriver verksamhet som ger dig skyldighet att betala eller rätt att få tillbaka moms, måste du alltid anmäla dig för att bli momsregistrerad. Du får då ett momsregistreringsnummer av Skatteverket. Här hittar du information om hur du anmäler dig och vilka regler som gäller:

Ny företagare? Tips!

Du vet väl om att du kan få mer information om du går på en av våra informationsträffar?

Här hittar du våra kostnadsfria informationsträffar »

Se Skatteverkets film om moms

Vad är det för skillnad mellan ingående och utgående moms? Hur ska jag redovisa momsen? (6:27 min)

Moms (mervärdesskatt)
Skatteverket

Till toppen