På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda vår webbplats godkänner du detta. Vad är cookies?

Jag förstår
Meny

Just nu är det svårt att ringa in sin deklaration på telefon 020-56100. Vi jobbar på att lösa problemet så snart som möjligt. 

Just nu kan det vara svårt att komma fram till Skatteverkets växel, på grund av tekniska problem.

Logotyp, till startsidan

Ekonomiska föreningar

En ekonomisk förening ska främja sina medlemmars ekonomiska intressen genom ekonomisk verksamhet. Medlemmarna ska delta i verksamheten

  • som konsumenter eller andra förbrukare
  • som leverantörer
  • med egen arbetsinsats, eller
  • genom att utnyttja föreningens tjänster eller liknande.

Den ekonomiska föreningen ska registreras av Bolagsverket, läs mer om det under Starta.

Lagstiftning

Hur en ekonomisk förening ska fungera regleras i lagen (1987:667) om ekonomiska föreningar (LEF). Det finns dock en mängd olika sorters ekonomiska föreningar och vissa av dessa regleras i egna lagar. För bostadsrättsföreningar finns till exempel bostadsrättslagen (1991:614) och dessutom finns bland annat lagen (1972:262) om understödsföreningar och lagen (1975:417) om sambruksföreningar.

Samspelet mellan lagarna fungerar så att för de föreningar vars verksamhet regleras i egna lagar gäller dessa lagar i första hand. Det är bara i de fall den egna lagen inte reglerar en fråga eller direkt hänvisar till LEF som LEF blir tillämplig på den aktuella föreningsformen.

Ekonomiska föreningar
Skatteverket

Till toppen