På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

För föreningar och stiftelser

Här kan du läsa mer om hur du kan starta, driva och avveckla olika slags föreningar och stiftelser samt trossamfund under respektive rubrik. Det finns också information riktad till föreningar om skattereduktion för gåvor.

Nya regler för uthyrning av lokal och anläggning för idrottsutövning

Uthyrning av lokal och anläggning för idrottsutövning ska anses som en idrottstjänst eller som en skattefri uthyrning av fastighet.

Nya regler för inkomstskatt för ideell sektor 2014

Den 1 januari 2014 har reglerna för inkomstskatt förändrats för den ideella sektorn. De nya bestämmelserna innebär framför allt:

  • Stiftelser, ideella föreningar och registrerade trossamfund har fått enhetliga bestämmelser om vad som är allmännyttiga ändamål.  I övrigt har ändamålen moderniserats och förtydligats.
  • Verksamhets- och fullföljdskravet har förtydligats och moderniserats.
  • Öppenhetskravet har förtydligats

​De nya reglerna för inkomstskatt har även medfört ändringar vad gäller godkännande av gåvomottagare vid skattereduktion för gåva.

Läs mer om de nya reglerna för gåvomottagare

Vad räknas som förening?

En förening är en sammanslutning av fysiska och/eller juridiska personer som tillsammans verkar för ett gemensamt ändamål. De vanligast förekommande typerna av föreningar är de ideella- och ekonomiska föreningarna. Det finns även andra föreningar som är grundade på särskilda lagar, förordningar eller föreskrifter. En förening kan vara en juridisk person om den har styrelse, stadgar och medlemmar. För vissa föreningar som exempelvis de ekonomiska föreningarna, krävs även en registrering hos Bolagsverket.

Vad räknas som stiftelse?

En stiftelse bildas genom att egendom enligt förordnande av en eller flera stiftare avskiljs för att varaktigt förvaltas som en självständig förmögenhet för ett bestämt ändamål. Ingen kan vara delägare i, eller medlem i en stiftelse. En stiftelse står under tillsyn av en länsstyrelse. Hur egendomen ska användas och vem eller vilka som är förmånstagare, styrs av en stiftelseurkund. En stiftelse ska verka under en längre tid och är en juridisk person, så snart den uppfyller kraven i stiftelselagen. En stiftelse ska ha ett namn där ordet stiftelse ska ingå. Endast en sådan juridisk person som utgör stiftelse i lagens mening får kalla sig stiftelse.

För föreningar och stiftelser
Skatteverket

Till toppen