På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Idrottsföreningar och kontrolluppgifter

När en idrottsförening har betalat ut ersättning eller lämnat en förmån till en person, på sammanlagt 100 kronor eller mer för ett helt år, ska idrottsföreningen senast den 31 januari året därefter lämna kontrolluppgift till Skatteverket.

Nytt sätt att lämna kontrolluppgifter från 2015

Läs om förändringen och hur du påverkas av den.

Från och med inkomståret 2015 finns en e-tjänst där du kan lämna mindre mängder kontrolluppgifter direkt i tjänsten. Om du behöver föra över större mängder kontrolluppgifter finns en ny och bättre filöverföringstjänst. Läs mer om kontrolluppgifter och det nya inlämningssättet.

Var på kontrolluppgiften ersättningen/förmånen ska redovisas framgår av broschyren Kontrolluppgifter - lön, förmåner m.m. (SKV 304).

Om du inte har möjlighet att använda e-tjänsten Lämna kontrolluppgifter, går det att lämna kontrolluppgifterna på blankett.

Ansvar för att lämna kontrolluppgifter

Kontrolluppgift ska lämnas utan särskilt föreläggande från Skatteverket. Det är idrottsföreningens styrelse som är ansvarig för att kontrolluppgifter lämnas.

Skattskyldighet för mottagaren av ersättningen

Privatpersoner är skyldiga att föra anteckningar över samtliga ersättningar, arvoden och förmåner för att kunna göra deklarationen oavsett om man får kontrolluppgift eller inte. Man är alltså skattskyldig för inkomsten även om arbetsgivaren missat att skicka en kontrolluppgift.

Ersättning till idrottsmän/funktionärer

Tabellen visar hur kontrolluppgifter, arbetsgivaravgifter och skatteavdrag hänger samman med ersättningen till idrottsmän och funktionärer.

År 2016
Ersättning i kronor Kontrolluppg. Arbetsgivaravg. Skatteavdrag
100 - 22 149 Ja Nej Nej
- 22 150 och högre Ja Ja Ja
År 2015
Ersättning i kronor Kontrolluppg. Arbetsgivaravg. Skatteavdrag
100 - 22 249 Ja Nej Nej
- 22 250 och högre Ja Ja Ja
Ersättning till övrig personal
Ersättning i kronor Kontrolluppg. Arbetsgivaravg. Skatteavdrag
100 - 999 Ja Nej Nej
1 000 och högre Ja Ja Ja
Idrottsföreningar och kontrolluppgifter
Skatteverket

Till toppen