På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Lägre skatt för vissa datorhallar

Om du har en datorhall kan du ha rätt till lägre energiskatt på el. Du betalar då energiskatt med 0,5 öre/kWh efter avdrag eller återbetalning.

Datorhallar har rätt till en lägre energiskatt på el. De företag som är aktuella är de som huvudsakligen bedriver exempelvis informationstjänstverksamhet, informationsbehandling eller uthyrning av serverutrymme.

För att ha rätt till den lägre skatten ska varje datorhall ha en sammanlagd installerad effekt som uppgår till minst 0,5 megawatt. Effekten för kyl- och fläktanläggningar får inte räknas med.

De datorhallar som har rätt till den lägre skatten får lägre skatt för all elförbrukning i datorhallen.

En förutsättning för att du ska få den lägre skatten är att du har rätt till statligt stöd. Ett av villkoren för att få statligt stöd är att du inte har ekonomiska svårigheter.

Återbetalning

Om du inte själv deklarerar energiskatt på el betalar du full skatt och ansöker sedan om återbetalning av energiskatten i efterhand. Du kan bara söka återbetalning för den del som överstiger 8 000 kronor per kalenderår.

Ansök om återbetalning av energiskatt på el i e-tjänsten Återbetalning – punktskatt.

Du ansöker om återbetalning för ett helt kalenderår om inte Skatteverket har medgivit att du får ansöka per kalenderkvartal.

För att få ett medgivande om att ansöka per kalenderkvartal ska du ha en elförbrukning som uppgår till minst 250 000 kWh per kalenderår.

Ansök om medgivande på blankett Ansökan medgivande el (SKV 5365).

Avdrag

Om du själv deklarerar energiskatt på el gör du avdrag i din deklaration och slipper därmed att söka återbetalning.

Lägre skatt för vissa datorhallar
Skatteverket

Till toppen