På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Särskild A-skatt

Den som har A-skatt kan även ha särskild A-skatt, så kallad SA-skatt. Då gör arbetsgivaren skatteavdrag för löneutbetalningen medan du själv betalar in den skatt som inte täcks av det avdraget. 

SA-skatt är vanligast i för:

  • delägare i handelsbolag eller kommanditbolag som betalar skatt och egenavgifter på sin andel av bolagets överskott
  • näringsidkare eller företag som inte ansökt om eller kan få godkännande för F-skatt, eller som fått det återkallat
  • personer som ska betala skatt för fastigheter, kapitalinkomster eller annat som inte täcks av de skatteavdrag som arbetsgivare, pensionsutbetalare och kreditinstitut gör
  • den som har en utländsk arbetsgivare utan fast driftställe i Sverige och som själv ska betala in skatt och socialavgifter i Sverige.

Så ansöker du om SA-skatt

För att få särskild A-skatt ska du skicka in en preliminär inkomstdeklaration till Skatteverket. Enklast gör du det via e-tjänsten Preliminär inkomstdeklaration. Du får sedan ett beslut från Skatteverket där det framgår hur mycket du ska betala varje månad.

Du är själv ansvarig för att betala in skatten på fastställda förfallodagar. Huvudregeln är att preliminärskatten ska betalas den 12:e i varje månad. 

Särskild A-skatt
Skatteverket

Till toppen