På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Preliminär inkomstdeklaration

I en preliminär inkomstdeklaration uppger du din beräknade inkomst under ett beskattningsår. Deklarationen ska också innehålla dina beräknade utgifter och andra uppgifter som kan behövas för att kunna bestämma den preliminära skatten.

Den som vill ha en ny beräkning av debiterad preliminärskatt ska lämna in en preliminär inkomstdeklaration.

Normalt är det aktuellt för:

  • den som bedriver näringsverksamhet i enskild firma
  • den som är delägare i ett kommanditbolag eller handelsbolag
  • juridiska personer såsom aktiebolag och handelsbolag.

Viktig information!

Reglerna för egenavgifter för dig som är född 1989 eller senare har ändras under 2015. E-tjänsten kommer inte att uppdateras med de nya procentsatserna. Vill du lämna in en ny preliminär inkomstdeklaration där vi räknar på de nya egenavgifterna? Skriv det under övriga upplysningar, glöm inte att också skriva ditt telefonnummer så att vi kan kontakta dig om vi har några frågor.

När måste man lämna in en preliminär inkomstdeklaration?

Du ska lämna en ny preliminär inkomstdeklaration om du har anledning att tro att den slutliga skatten kommer att bli högre än den preliminära. Några gånger per år bör du kontrollera att du betalar rätt preliminärskatt. Du ska varken betala för mycket eller för lite.

Kravet på att lämna ny preliminär inkomstdeklaration gäller endast i de fall skillnaden är betydande med hänsyn till dina förhållanden. Med betydande skillnad menas en skillnad mellan den preliminära och slutliga skatten på cirka 30 procent, dock lägst ett prisbasbelopp för aktuellt år.

Preliminär inkomstdeklaration ska lämnas inom 14 dagar efter det att förhållandena ändrades.

Inför ett beskattningsår (nästa beskattningsår) ska du lämna in en preliminär inkomstdeklaration om den preliminära skatten för beskattningsåret beräknas vara högre än den slutliga skatten för det föregående beskattningsåret (om skillnaden är betydande).

Under ett beskattningsår (innevarande beskattningsår) ska du lämna en preliminär inkomstdeklaration om det kan antas att den slutliga skatten för beskattningsåret kommer att bli högre än den preliminära skatten (om skillnaden är betydande). När mindre än en månad återstår av beskattningsåret behöver du inte lämna en ny preliminär inkomstdeklaration.
                     
Efter ett beskattningsårs slut (föregående beskattningsår) är du inte skyldig att lämna en preliminär inkomstdeklaration. Skatteverket kan dock på din begäran ändra den preliminära skatten ända fram till sex månader efter beskattningsårets slut. Begränsningen i tiden beror på att beslutet måste hinna få effekt innan den slutliga skatten beräknas.

När kan man lämna in en preliminär inkomstdeklaration?

Även om skillnaden mellan den preliminära och slutliga skatten inte beräknas bli betydande kan du alltid lämna in en preliminär inkomstdeklaration både inför och under ett beskattningsår. Efter ett beskattningsår finns dock en begränsning i tid, vilket beror på att din slutliga skatt ska fastställas året efter beskattningsåret. Den ändrade preliminärskatten måste hinna få effekt före den slutliga skatten. Därför kan en preliminär inkomstdeklaration lämnas fram till 6 månader efter beskattningsårets slut.

 

Preliminär inkomstdeklaration
Skatteverket

Till toppen