På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Preliminärskatt

Redan under det år du får dina inkomster ska du betala preliminärskatt. För anställda och pensionärer gör arbetsgivaren eller pensionsutbetalaren skatteavdraget. På ränteinkomster och aktieutdelningar drar utbetalaren, till exempel banken, som regel av skatt.

Den som bedriver näringsverksamhet har oftast F-skatt och ansvarar själv för att betala in sina skatter och avgifter. Oavsett om det är du själv eller någon annan som betalar in preliminärskatten ska den betalas in löpande under året och ska så långt det är möjligt överensstämma med din beräknade slutliga skatt. Du kan inte själv välja att i stället betala in skatten i efterhand. För att få F- eller FA-skatt måste du ansöka hos Skatteverket.

Hur vet jag vilken typ av skatt jag har?

A-skatt har du automatiskt om du är anställd eller om du är pensionär. Då betalar arbetsgivaren eller pensionsutbetalaren dina socialavgifter och gör skatteavdrag.

F-skatt har du som har en enskild näringsverksamhet. Även juridiska personer, till exempel aktiebolag och handelsbolag, har normalt F-skatt.

FA-skatt har den som både är anställd och driver eget företag. Din arbetsgivare gör då skatteavdrag på din lön och du ska själv betala preliminärskatt och egenavgifter på de inkomster som hör till näringsverksamheten.

Skatteverket kan besluta om särskild A-skatt (SA-skatt) för den som inte är godkänd för F-skatt om det leder till att den preliminära skatten stämmer bättre överens med den beräknade slutliga skatten än om bara skatteavdrag görs.

När ska preliminärskatt betalas?

Den preliminära skatten betalas under samma år som du har inkomsten, det vill säga under beskattningsåret.

Året efter beskattningsåret deklarerar du inkomsterna i en inkomstdeklaration. Med den som grund beslutar Skatteverket om din slutliga skatt och du får ett slutskattebesked där det framgår hur väl den slutliga skatten stämmer med den preliminära.

Uppskov med betalning

Du som startar en näringsverksamhet har möjlighet att, efter begäran, få uppskov i tre månader med att betala din debiterade preliminärskatt. Detta innebär att den totala debiteringen för året i stället får betalas vid tre färre tillfällen under beskattningsåret. En förutsättning för uppskovet är att du inte övertagit näringsverksamheten av någon annan, inte redan bedriver näringsverksamhet eller att inte särskilda skäl talar emot det.

Säsong

Driver du näringsverksamhet som pågår endast under en del av året, till exempel en campingplats som har öppet bara under sommarmånaderna, kan du begära att få betala den debiterade preliminärskatten bara under den period verksamheten pågår. Betalning av skatter och avgifter kommer då att sluta an till företagets naturliga säsong.

Verksamtlänk till annan webbplats

Ombud

Om det är någon annan som hjälper dig med ekonomin kan du använda tjänsten Ombud och behörigheter. Då kan den person du anmält lämna in din preliminära inkomstdeklaration och andra deklarationer samt även ha koll på ditt skattekonto via tjänsten Skattekonto.

Se Skatteverkets film om preliminärskatt

Hur beräknar jag min preliminärskatt? Hur gör jag om jag inte kan beräkna mitt överskott i förväg? (5:27 min)

Preliminärskatt
Skatteverket

Till toppen