På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Cykelförmån

Om du som arbetsgivare låter en anställd använda en tjänstecykel privat ska du göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter då det är en skattepliktig förmån för den anställde.

Förmånsvärdet beräknas till vad det hade kostat den anställde att själv bekosta en motsvarande cykel.

Om avsikten är att den anställde i praktiken ska få behålla cykeln, kan du redovisa ett förmånsvärde som motsvarar marknadsvärdet på cykeln liksom eventuella senare kostnader för service och reparationer. Du behöver då inte redovisa förmånsvärden varje månad i arbetsgivardeklarationerna.

Om avsikten är att den anställde enbart ska få låna cykeln under en viss tid och sedan återlämna den ska du räkna ut ett förmånsvärde varje månad. Det handlar då om värdeminskningen på cykeln och kostnaderna för service och reparationer. En kapitalkostnad läggs även till eftersom den anställde inte behöver lägga ut egna pengar för cykelköpet. Kapitalkostnaden beräknas till inköpspriset multiplicerat med statslåneräntan plus en procentenhet, f.n. (november 2016) ca 0,27+ 1,0 = 1,27 procent.

Exempel

En anställd får låna en cykel som kostar 5 000 kronor i inköp och beräknas hålla i 10 år. Du bekostar service och reparationer för 300 kronor under året.

Beräkning av årets förmånsvärde
 Belopp i kronor
Värdeminskning 500
Tillbehör, service, reparationer 300
Kapitalkostnad (november 2016 - 1,27 procent)63
Förmånsvärde 863 kronor

Du lägger till en tolftedel av värdet när du beräknar skatteavdrag och redovisar sedan detta värde varje månad i arbetsgivardeklarationerna. På kontrolluppgiften redovisar du 863 kronor som cykelförmån.

Skatteverket

Till toppen