På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Jag förstår
Meny
Logotyp, till startsidan

Lämna kontrolluppgifter fr.o.m. inkomstår 2015

För kontrolluppgifter från och med inkomståret 2015 finns en e-tjänst där du kan lämna mindre mängder kontrolluppgifter direkt i tjänsten. För större mängder uppgifter finns en ny och bättre filöverföringstjänst som du också når via e-tjänsten. För att använda e-tjänsten måste du ha e-legitimation. Filer du för över måste ha XML-format.

Den nya lösningen är säkrare och har flera fördelar:

  • Du får omedelbart veta om något är fel i uppgifterna.
  • Du kan lämna uppgifterna löpande under året.
  • Du slipper hantera papper och usb-minnen.
  • Du får en kvittens direkt när du lämnat uppgifterna.

Från och med inkomståret 2015 kan du även redovisa kupongskatt i den nya e-tjänsten.

Vad krävs för att använda e-tjänsten för kontrolluppgifter?

För att använda e-tjänsten måste du ha en svensk e-legitimation. Du som inte kan få det, t.ex. för att du inte är svensk medborgare, kan lämna uppgifterna på papper. Om du har ett ombud som har svensk e-legitimation kan ombudet lämna uppgifterna via filöverföringstjänsten eller e-tjänsten. Skatteverket arbetar på att ta fram en lösning för att även du som inte kan få en svensk e-legitimation ska kunna använda antingen filöverföringstjänsten eller e-tjänsten. Vi räknar med att denna lösning ska vara klar i januari 2016.

Filer som du för över via filöverföringstjänsten måste ha så kallat XML-format. Kontrollera därför med tillverkaren av t.ex. ditt bokföringsprogram om dina filer stöder det formatet eller om det krävs en uppdatering. Du kan testa om dina filer fungerar i Skatteverkets testprogram. I testprogrammet får filerna vara högst 3 MB, men de verkliga filerna kan vara betydligt större. 

Rätta kontrolluppgifter

Från och med inkomståret 2015 kan du när som helst rätta kontrolluppgifter i e-tjänsten och filöverföringstjänsten. Du kan däremot inte längre lämna kontrolluppgifterna på usb-minnen och liknande.

Om du inte har möjlighet att lämna kontrolluppgifter i e-tjänsten går det fortfarande att använda blankett.

Lämna kontrolluppgifter fr.o.m. inkomstår 2015
Skatteverket

Till toppen