På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Jag förstår
Meny
Logotyp, till startsidan

Redovisning av kontrolluppgifter

Kontrolluppgifter redovisar du enklast via e-tjänsten Filöverföring. Om du skickar dina kontrolluppgifter via e-tjänsten får du omgående en kvittens på att Skatteverket har tagit emot dina kontrolluppgifter eller ett meddelande om felaktigheter i de filer du försökt skicka in.

Du kan också redovisa via annat datamedia, till exempel diskett eller CD. Skicka dem till:

Skatteverkets inläsningscentral
Enhet 4300
839 86 Östersund

Kontrolluppgifterna ska vara insända senast den 2 februari året efter inkomståret.
 

Datamediet måste ha en yttre märkning. Märkningen ska innehålla följande uppgifter:

  • ”KU”, som står för kontrolluppgifter
  • ”Produktion” eller ”test”
  • Namn, adress och telefonnummer till kontaktperson (viktigt om mediet är oläsligt)
  • Person-/organisationsnummer för den som lämnar uppgifterna.

När Skatteverket har läst in uppgifterna kommer en bekräftelse. Det är viktigt att kontrollera följande uppgifter:

  • Är antalet kontrolluppgifter korrekt?
  • Är organisationsnummer på uppgiftslämnaren korrekt?

Om bekräftelsen inte kommit inom 10 dagar ska du kontakta ditt skattekontor. Om du skickar dina kontrolluppgifter via e-tjänsten Filöverföring får du en kvittens omgående på skärmen.

Ny e-tjänst för inlämning av kontrolluppgifter fr.o.m. inkomståret 2015

Fr.o.m. inkomståret 2015 (inlämning senast januari 2016) lanseras en ny e-tjänst. Filöverföring kommer att ske med nytt formal (XML), och inlämning via datamedia (såsom USB och CD) utgår.

Registreringsprogram för kontrolluppgifter

Om du inte har ett löneprogram kan du ladda ned ett pc-program för kontrolluppgifter. I det kan du fylla i kontrolluppgifter och välja att antingen ta ut dem på fil som lagras på datorn eller skapa en diskett, cd eller annat datamedia med kontrolluppgifter. Filerna som lagrats på datorn skickar du enkelt in via e-tjänsten Filöverföring. Diskett, cd eller annat datamedia med kontrolluppgifter skickar du till Skatteverkets inläsningscentral.

Programmet vänder sig i första hand till arbetsgivare som annars skulle lämna kontrolluppgifter på papper. Programmet passar också bra för dem som annars skulle skicka in rättade kontrolluppgifter på papper.

Läs mer i broschyren Registreringsprogram för kontrolluppgifter, SKV 261.

Observera att det behövs en ny version varje år.

Manuella blanketter

Har du inte möjlighet att redovisa kontrolluppgifter via datamedia eller vårt kontrolluppgiftsprogram, finns manuella blanketter du kan använda.

Ifyllda blanketter skickar du till skattekontoret, så att de är inkomna till kontoret senast den 2 februari året efter inkomståret.

Rättelse av insänd redovisning

Om de förtryckta uppgifterna på den anställdes inkomstdeklaration ska bli rätt, måste den nya rättade kontrolluppgiften lämnas senast den 1 mars året efter inkomståret.

Även om du upptäcker felaktigheter efter den 1 mars ska du så snart som möjligt lämna rättad kontrolluppgift till Skatteverket. Vill du skicka in en rättelse elektroniskt efter den 1 december året efter inkomståret måste du först kontakta Skatteverket.

Redovisning av kontrolluppgifter
Skatteverket

Till toppen