På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Jag förstår
Meny
Logotyp, till startsidan

Lämna kontrolluppgifter

Från och med inkomståret 2015 finns en e-tjänst där du kan lämna mindre mängder kontrolluppgifter direkt i tjänsten. Om du behöver föra över större mängder finns en ny och bättre filöverföringstjänst.

Ny e-tjänst för inlämning av kontrolluppgifter fr.o.m. inkomståret 2015

Fr.o.m. inkomståret 2015 (inlämning senast januari 2016) lanseras en ny e-tjänst. Filöverföring kommer att ske med nytt formal (XML), och inlämning via datamedia (såsom USB och CD) utgår.

Att lämna kontrolluppgifter via e-tjänsten och filöverföringstjänsten är smidigt och säkert:

  • Du gör allt på skatteverket.se.
  • Du får omgående en kvittens på att Skatteverket har tagit emot dina kontrolluppgifter.
  • Du får omedelbart veta om något är fel i uppgifterna du registrerar.
  • Du kan både lämna och ändra kontrolluppuppgifterna löpande under året, vilket är praktiskt om du t.ex. har säsongsanställda.

Den nya e-tjänsten kan även användas för att redovisa kupongskatt.

Du kan inte längre lämna kontrolluppgifter på usb-minnen eller liknande. Anledningen är att öka säkerheten vid inlämningen.

Vad krävs för att använda e-tjänsten för kontrolluppgifter?

För att kunna använda e-tjänsten måste du ha en svensk e-legitimation. Du som inte kan få det, t.ex. för att du inte är svensk medborgare, kan lämna uppgifterna på papper. Om du har ett ombud som har svensk e-legitimation kan ombudet lämna uppgifterna via filöverföringstjänsten eller via e-tjänsten. Skatteverket arbetar på att ta fram en lösning för att även du som inte kan få en svensk e-legitimation ska kunna använda antingen filöverföringstjänsten eller e-tjänsten. Vi räknar med att denna lösning ska vara klar till i januari 2016.

Filer som du för över via filöverföringstjänsten måste ha så kallat XML-format. Kontrollera därför med tillverkaren av t.ex. ditt bokföringsprogram om dina filer stöder det formatet eller om det krävs en uppdatering. Du kan testa om dina filer fungerar i Skatteverkets testprogram. I testprogrammet får filerna vara högst 3 MB, men de verkliga filerna kan vara betydligt större.

Redovisning, inlämning och rättelse

Om du inte lämnar kontrolluppgifterna via filöverföring ska du skicka de ifyllda blanketterna till ditt skattekontor.

Information

Information in English

Lämna kontrolluppgifter
Skatteverket

Till toppen